Jdi na obsah Jdi na menu

Totes Gebirge

kopie---img_1378.jpg

 

 

            

         Už v roce 2014 jsme zajímavě nakousli plánovanou skromnou, nenáročnou, skvostnou, nesmírně pohodovou a bezpečnou procházku v Mrtvých horách.

           Cesta se nabízí úplně přirozeně a prakticky ani není co vymýšlet. Stoupat začneme nad jezerem Altausseer. Necelých 5 km severně od nás se v podzemí rozprostírá nejrozsáhlejší jeskyně v Rakousku Schönberg se 34 vstupy do podzemí. Spojením dvou jeskynních systémů Feurtal a Raucherkar dne 3. srpna 2007 a následným dalším zpřístupněním dalších prostor dosáhla délka podzemních chodeb na současných 140 km. Mrtvé hory jsou protkané nesčetnými dutinami rozsáhlých jeskynních systémů.

            První nocleh pro nás budou mít připravený na chatě Albert Appel Haus ve výšce 1.660 m n. m.  Další den se zanoříme do rozlehlé náhorní plošiny až na odlehlou chatu Pühringer ve výšce 1.638 m n. m.

          Z chaty Pühringer budeme další den pokračovat na chatu Prielschutzhaus v 1.428 m n. m. Cestou vystoupáme až na hranu vápencové plošiny do 2.000 metrů na Rotkogelsattel. O něco později si poodejdeme na kopec Temlberg vysoký 2.327 m n. m. Cestou bude ostatně mnohem více možností, jak se zdržovat a vyšlápnout si na některý z vápencových výčnělků.
 

           Smyslem podniku je odpočinout si a vyvětrat se. Takže si budeme užívat sluníčka, stromů, rozkvetlých palouků, prázdných pěšin, výborných weissbierů na chatách, pustiny vápencového pohoří, krasových útvarů, jezírek a focení a naopak budeme šetřit naše těla.

 

1635_2_be9e4ea6-8a99-485f-bf93-3309e607a48c.jpg

 

        Až se vrátíme z Hinterstoderu zpátky, odkud jsme odcházeli, povyjedeme si nad město Altaussee na parkoviště na úpatí Loseru. Zajištěná cesta Loser - Klettersteig Panorama „Sisi“ obtížnosti D a s převýšením 340 metrů vedoucí k vrcholu kopce Loser vysokého 1.838 m n. m. poslouží jako působivý závěr a epilog konečně uskutečného přechodu části pohoří.

          Do Mrtvých hor se snad půjdeme projít ve dnech 28. září - 1. října.